Een spectaculaire en unieke tocht door een grottenstelsel. Onder toezicht van de instructeurs daal je een niet toeristische grot af om lopend en kruipend de gangenstelsels te verkennen. Eerst lopen we een route om je ta laten wennen aan de grot en zijn klimaat, daarna ga je beginnen aan een absoluut unieke activiteit. Via meerdere abseils daal je (ver onder de grond) tientallen meters af naar het diepste punt van de grot. Vervolgens klim je via verschillende klimpassages en gangen het zonlicht weer tegemoet. Een onvergetelijke ervaring!

Speleologie XL

Je krijgt van ons een helm, overall, een klimgordel en de benodigde klimmaterialen. Nadat je buiten in het daglicht een uitgebreide instructie krijgt ben je klaar om de grot in te gaan. Op de helm die je krijgt zit een hoofdlampje waarmee je zelf je pad kan verlichten in de grot.

Eerst loop je een route die nog niet heel moeilijk is, om je te laten wennen aan de grot en zijn klimaat. In de grot ga je al lopend, kruipend en klimmend een bijzondere ervaring tegemoet. De route start met een wat smallere gang, maar ben je die door kom je uiteindelijk in een grotere ruimte terecht. De route zal veel variatie bevatten waarbij je elkaar soms moet helpen. Na het eerste makkelijkere stuk komt je uiteindelijk in het XL gedeelte.

Samenwerken en communicatie staat centraal. De instructeur die voorop loopt zal regelmatig informatie doorgeven die jij dan weer moet doorgeven aan degene achter je. Samen trotseer je het gangenstelsel en samen kom je de grot weer uit.

Dubbele abseil

Wat speleologie XL zo speciaal maakt, is het feit dat er 2 abseils aanwezig zijn in de grot. Naast je helm en overall, krijg je van ons een klimgordel en de benodigde materialen om af te dalen. Eenmaal in de grot kom je op een gegeven moment bij de abseil aan. Hier ga je dan 2 keer ongeveer 7 meter abseilen. Eenmaal onder aan de laatste abseil moet je weer via een klettersteigroute je weg naar boven vinden. Je gaat dan jezelf vastmaken aan een kabel en zo je weg naar buiten beklimmen.

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn GoPro meenemen? 

Dit is mogelijk, maar verwacht niet dat je een top video maakt. Ondanks je hoofdlamp ga je op een GoPro niet heel veel zien. Hiervoor heb je veel beter en groter licht nodig.

Hoe koud is het in de grot? 

In de grot is het een constante temperatuur van ongeveer 12 graden.

Hoe warm moet ik me kleden? 

Je krijgt van ons een overall, waardoor het voldoende is om een broek en t-shirt aan te doen. Doordat je actief bezig gaat zijn krijg je het vanzelf warm zat. Zorg wel voor schoenen die tegen een stootje kunnen.

Is deze activiteit op jullie hoofdlocatie?

Nee dit is op een externe locatie. Het exacte adres staat in je voucher die je ontvangt na reservering.

Kunnen mijn kinderen mee?

Als ze ouder zijn dan 10 jaar jazeker! Ze zullen het makkelijker hebben dan jou als ouder, omdat ze makkelijker door de grot kruipen.